Preventie en mondhygiëne

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van eigen tanden en kiezen is het noodzakelijk op de juiste manier te poetsen en te stokeren. Daarom werken we met preventie assistenten, paro-preventie assistenten en mondhygiënisten. Omdat geen mens hetzelfde is en ook iedere mond anders is, krijgt u een individueel advies hoe u uw gebit het beste kunt onderhouden.

Wat is het verschil tussen de(paro-) preventie assistent en de mondhygiënist?
Bij iedere periodieke controle wordt uw mond gecontroleerd door een tandarts. De tandarts  kijkt niet alleen naar tanden, kiezen en vullingen, maar beoordeelt ook uw tong, slijmvliezen en tandvlees. Gezond tandvlees is namelijk de basis voor een gezonde mond en een gezond lichaam.
Uw tandvlees krijgt daarom een score, volgens het PPS- model van 1,2 of 3. Op basis daarvan geeft de tandarts u advies over het te volgen traject.
Als de tandarts het wenselijk vindt u door te verwijzen voor een tandvleesbehandeling op maat, kunt u terecht komen bij de volgende personen:

De preventie assistent
Een preventie assistent is een tandartsassistent die een extra opleiding heeft gevolgd om tandsteen te verwijderen wat boven de tandvleesrand zit. Blijkt bij de controle dat er een beetje tandsteen zit of heeft u een lichte vorm van tandvleesontsteking (score 1) dan zal de preventie assistent uw gebit reinigen, persoonlijk advies geven en uw gebit nog even polijsten. Wanda , Jolanda, Anikó en Berna zijn in onze praktijk de preventie assistenten.

De paro-preventie assistent
Een paro-preventie assistent is een preventie assistent die een aanvullende opleiding van een aantal maanden heeft gedaan en daarmee ook patiënten mag behandelen waarbij de ruimte tussen tand en tandvlees al iets verdiept is. (Score 2). Zij heeft geleerd voor deze patiënten zelfstandig een behandelplan op te stellen en werkt nauw samen met de tandartsen en mondhygiënisten op dit gebied. Ook  patiënten die  na behandeling bij de mondhygiënist een stabiele situatie hebben bereikt, kunnen voor nazorg gezien worden door de paro-preventie assistent. Onze paro-preventie assistenten zijn Marenda en Karin.

Mondhygiënist
De mondhygiënist heeft de opleiding mondzorgkunde gevolgd en is gespecialiseerd in het genezen van  complexe tandvleesproblematiek. De mondhygiënist kan alle patiënten behandelen. (Score 1,2 en 3 van het PPS-model). Onze mondhygiënisten Elles, Rosalie, Diederik en Heleen behandelen vergevorderde tandvleesontstekingen en maken voor u een zorgplan op maat.

© 2017-2024 - Tandheelkundig Centrum Beukenlaan